Brzina - pouzdanost - kvalitet

Wordpress, Joomla ili pravo programiranje ?English

 

Nazad

Danas postoje veliki broj gotovih platformi potpuno besplatnih uz pomoć kojih možete napraviti moderne web sajtove potpuno prilagođene za sve ekrane i to bez posebnog znanja programiranja. Svakako primat u tome svakako imaju sistemi za upravljanje sadržajem, tzv CMS-ovi, kao što su Wordpress ili Joomla gde instaliranjem platforme u tri klika možete pozvati gotov template i polako počnete da dodajete saržaj - linkove (stranice), tekst itd. Postavlja se pitanje da li se pod tim podrazumeva da je neko web dizjaner ili web programer ako bez ikakvog kodiranja i pisanja HTML koda uradi komplet web sajt.
Naravno, pored toga oba sistema imaju veliki broj gotovih Plug-in-ova koji se jednim klikom instaliraju i implemnetiraju u web sajt – na primer Galerija slika, kontakt formular itd.
Svakako da je preporuka da se uvek radi pravo i direktno programirane i kodiranje jer na taj način poznajete svaki deo koda i gde se šta nalazi. Čim poznajete strukturu nečega lako se može dopuniti, izmeniti, nadograditi itd. Naravno, može to u WP ili Joomle ali budite svesni da je template kao i plug-in-ove radio neko drugi i pre bilo kakvih detaljnih izmena potrebno je da se upoznate sa samim kodom da bi znali kako to da izmenite – a to zahteva vreme.
Web dizajneri koji koriste CMS sisteme u tri klika urade web sajt gde ostaje da se samo definišu stranice i popuni sa sadržajem (tekstom, slikama itd) ali u 99% slučajeva imaju jedan problem – kad klijnet zahteva da se neki parametar, forma izmeni kreće problem – treba otvoriti Izvorni kod (Source Code), naći odeljak u kodu gde je to i izmeniti pod uslovom da se ostalo ne poremeti. I najčešći odgovor tad bude – „pa to ne može da se uradi, treba vreme itd” ... a u stvari ili se ne zna ili je veći posao pa treba i naplatiti.
Naravno, nije nemoguće ali je opet posao jer morate biti svesni da radite sa već gotovim rešenjima koji imaju neku svoju strukturu tako da svake promene u stvari zahtevaju dobro poznavanje php programiranja (najčešće objektno orijentisanog programiranja) a onaj ko to zna – Wordpress ili Joomlu ni ne koristi.