Pokreni 100% svoj web shop 150 eura

Detaljnije

(064) 162 - 79 - 53
office@tekoms.co.rs

Stručnjaci za IT sektor

NAZAD

Danas je tržište, pogotovo u IT sektoru, veoma dinamično, traži neprestano učenje novih tehnologija, rad, napredovanje, razvijanje i praćenje trendova. Ovo nije samo neka fraza prepisana iz knjiga neko zaključak iz ličnog iskustva. Drugim rečima, sam programer mora biti svestan da ima neka odredjena znanja do kojih je došao radom i učenjem, toga treba da bude svestan onaj ko naručuje posao.

Kod pisanja ponude, definiše se okvirna cena izrade web sajta ili aplikacije, koja se bazira na proceni vremena koje potrebno da se ceo projekat uradi. Sa druge strane, naručilac  posla je neko ko ne zna taj posao (na primer) i tu treba biti maskimalno poslovan i sve nejasnoće pojasniti klijentu – šta se sve radi na web sajtu, kako se razvija, koje su tu procedure itd …

Sa druge strane, nekad vam se može javiti naručilac posla koji ima neka saznanja o tome, znao ON da je to sve “na klik” jer je nešto radio programiranje (na primer, pre 20 godina je učio programski jezik Basic koji nema veze sa današnjim web tehnologijama), malo poznaje tu tematiku ali nema vremena i naš je savet da mnogo ne spuštate cenu čak je i preporuka da takve poslovne uopšte i ne uzimate.

 

"Stručnjaci" za IT sektor

Kao prvo, kada neko ko objašnjava Vaš posao a ne radi to – u 99% slučajeva ne ceni vaš rad i može da se desi da imate jako puno sugestija i zahteva koji čak izlaze iz okvira dogovorene cene. Pogotovo, ako se usput da komentar “ma vi programeri sve to na klik, znam ja to”, samo se ljubazno pozdravite.  Nekad ni ne možete nekom da objasnite da je IT sektor nešto što se stalno razvija. Znanje i tehnologija od pre 5 godina, danas je potpuno drugačija. Principi jesu slični, ali jezici, skripte, tehnologija idu dalje.

Pre 5 - 7 godina, sajtovi su radjeni u takozvanoj FLASH tehnogiji (sa dosta animacija) i trebao se poznavati jezik Action Script. Danas se FLASH tehnologija ne koristi (ne ide na mobilne uredjaje, Google ne indexira sadržaj itd) i prelazi se na druge tehnolgije. Ko zna, za 5 godina pojaviće se neki novi jezici ili će se postojeći unaprediti – na primer sad je HTML 5 aktuelan – za 5 godina možda bude HTML 7 itd …

Zato i savetujemo da takve poslove ne uzimate što naravno nije obavezno. Ali nekad u poslu nije samo novac presudan. Sama saradnja i dobra pozivitna energija je nešto što ne može da zameni ni posao od 1000 eura ako ćete sve vreme imati tenziju od strane naručioca projekta uz “filosofoske” komentare". Čak i kada neko da datu cenu, daje komentare da neko drugi daje manje cenu – takodje se ljubazno pozdravite i čak posavetujte da se odmah jave toj firmi.

Samo taj što daje nižu cenu izrade web sajtova najčešće i nije firma nego fizičko lice koje radi sajtove honorarno i naravno da može da da nižu cenu. Naručilac posla ko to ne razume mnogo štošta još neće uspeti da razume pa sa takvima nemojte gubiti svoje dragoceno vreme.

 

Ključne reči

Izrada sajtova Izrada web aplikacija Izrada web shopova Web shop od 150 eur Programiranje e-learning platformi B2B i B2C portali Online kurs web dizajna AutoCAD - online kurs Izrada tehničkih crteža 3D modelovanje Prevodilačke usluge

Prijatelj sajta: Jooble - pretraga poslova

Jooble je internet pretraživač, specijalizovan za pretragu poslova, kreiran sa jedinim ciljem: da Vam pomogne da pronađete odgovarajući posao.

Detaljnije

IMATE
PITANJE ?

Tu smo na
064 / 162 79 53