Pokreni 100% svoj web shop 150 eura

Detaljnije

(064) 162 - 79 - 53
office@tekoms.co.rs

Kako prepoznati "avioni-kamioni" saradnika ?

NAZAD

Kako prepoznati “avioni-kamioni” saradnika ?

Prvo da definišemo ovaj izraz “avioni-kamioni” saradnik. Iskreno, ovo je neka naša kovanica jel smo hteli da nekako opišemo neke ljude (potencijalne saradnike) koji nas zovu i u toku razgovora koji obično bude min. 30 minuta mi shvatimo da je sagovornik izneo “milion” planova – šta njemu sve treba i kako će od toga svi lepo da poslujemo. U tom razgovoru saradnik iznese ideje gde kada se sve sabere – cifra i cela saradnja bude veoma efikasna. Na primer, potreban mu je web sajt, a posle mu treba Android aplikacija, a posle će mu trebati i jos jedna web aplikacija, a zatim mu treba i jos katalog da se uradi, .. pa će mu trebati da razvijamo “super mega-platformu” itd … i stigosmo do prvog “miliona”.

U 99% slučajeva to bude jedini razgovor !

Ne zato što bude nešto do nas – nego saradnici možda i imaju neke ideje i te ideje počinju da razvijaju u “glavi”. Naravno, tu se sve razvija bez greške i mogućnih problema – koliko to košta, da li to nekome treba itd …

Već prva prepreka bude novac odnosno kada se da ponuda (na primer cena web sajta prema zahtevima) tu već sagovornik shvata da ideja i nije baš dobra. Obično i nema neki početni kapital ali ideja ima napretek.

U tom slučaju, takav sagovornik odmah u razgovoru daje opciju  “saradnja”  -  odnsno pored zahteva za odredjenu interveciju, kao opciju da bi se smanjila cena daje mogućnost saradnje – na primer procenat od zarade itd …

Na taj način, shvatate da imate posla sa nekim ko hoće da krene u biznis sa malo para (što je OK i donekle razumljivo), ali to ne bi trebalo da ima veze sa Vama. Zato takve saradnike ili izbegavajte saradnju ili plako sa njima saradjujte – odnosno ne krećite u saradnju ako niste sigurno da će platiti web sajt ili aplikaciju ili čak jednostavno testirajte komunikaciju.

Šta to znači - testirajte komunikaciju ?

Kada kažete nekom “OK, pošaljite mi potreban materijal za aplikaciju” itd .. vidite koliko će mu trebati da to realizuje” – neka brzina u komunikaciji bude prvi test da li je saradnik pouzdan i siguran. Ako mu treba mesec dana, da pošalje 5 tekstova koji treba da budu na sajtu firme – budite sigurno da će tako i plaćati.

U 99% a možemo reći  i čak 99,99% slučajeva kada saradnik u komunikaciji nema brzinu koja Vama odgovara – budite sigurni da se više nikada nećete čuti sa njim. To znači ako Vama u 21 veku, na emial odgovara posle 5-7 dana (pod uslovim da nije na putu ili opravdano odsutan) – tek kad dodje plaćanje tu nek nećete imati komunikaciju.

 Koji je recept ?

Vrlo jednostavno – tražite kratko zahteve – šta treba da se uradi, za kad (koji je rok), uslovi plaćanja itd i ne bi bio loše da se odmah definiše i neki avans koji bi bio početak saradnje (da taj avans bude za neko DEMO rešenje aplikacije). Na taj način testirate komunikaciju ali platežnu moć saradnika. Drugim rečima, bolje je takvog saradnika prepoznati kao nekog od koga ne možete da očekujete punu saradanju i time sprečiti gubljenje vremena ali i živaca.  

 

 

 

Ključne reči

Izrada sajtova Izrada web aplikacija Izrada web shopova Web shop od 150 eur Programiranje e-learning platformi B2B i B2C portali Online kurs web dizajna AutoCAD - online kurs Izrada tehničkih crteža 3D modelovanje Prevodilačke usluge

Prijatelj sajta: Jooble - pretraga poslova

Jooble je internet pretraživač, specijalizovan za pretragu poslova, kreiran sa jedinim ciljem: da Vam pomogne da pronađete odgovarajući posao.

Detaljnije

IMATE
PITANJE ?

Tu smo na
064 / 162 79 53