html css trikovi font sizer js za povecavanje fonta

html css trikovi font sizer js za povecavanje fonta

Trick 18 - Font Sizer - JS za povećavanje fontaNazad


Font Sizer - Javascript (povećavanje fonta)


Jednostavna Javascripta koja omogućava da se odabirom vrednosti iz padajuće liste klase "fontsizer" font unutar Div Tag-a klase "tekst" poveća ili smanji za odabranu vrednost. Ove skripte se najčešće korisite da se komplet prikaz web strane (tačnije veličina fonta) poveća za lakše čitanje. preporučena veličina fonta je oko 12 px ali naravno ponekad je potrebno omogućiti čitaocu da sam odabere veličinu fonta sa kojom lkaše čita pogotovo ukolik na samom web stani ima dosta teksta (stručne i naučne web stranice). Pored koda u HEAD sekciji kojim se definišu parametri takodje u HEAD sekciji treba da stoji i link koji poziva jquery biblioteku iz foldera JS.

Head


<!-- skripta koja povećava FONT i vazi samo za DIV TAG klase tekst -->
<script type="text/javascript" src="js/jquery.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(function()
{
$(".fontsizer").change(function() 
{
var size = $(this).val();
$(".tekst").css('font-size', size+'pt');
return false;
});
});
</script>
<!-- skripta koja povećava FONT i vazi samo za DIV TAG klase tekst -->

Body


<!-- Padajuci meni sa odabirom veličine fonta samo za DIV TAG klase tekst -->
<select class="fontsizer">
<option value="#">- - - Izaberi veličinu fonta - - - </option>
<option value="8">8</option>
<option value="10">10</option>
<option value="11">11</option>
<option value="12">12</option>
<option value="14">14</option>
<option value="16">16</option>
<option value="18">18</option>
<option value="20">20</option>
<option value="30">30</option>
<option value="40">40</option>
<option value="50">50</option>
</select> 
<!-- Padajuci meni sa odabirom veličine fonta samo za DIV TAG klase tekst -->
<div class="tekst">
<p>Javascripta omogućava da se odabirom vrednosti iz liste klase "fontsizer" font unutar Div Tag-a klase "tekst" poveća ili smanji za odabranu vrednost.</p>
</div>

Prikaz u Browser-u


Javascripta omogućava da se odabirom vrednosti iz liste klase "fontsizer" font unutar Div Tag-a klase "tekst" poveća ili smanji za odabranu vrednost.

 

Saradnje posle završene obuke

Kada završite obuku i krenete da samostalno dizajnirate web sajtove, postoji mogućnost da naiđete na projekte koji Vam se mogu učiniti zahtevni po pitanju više stavki - tehnologija, klijent zahteva da sajt ima neke posebne opcije itd. TEKOMS nudi opciju saradnje po pitanju realizacije web projekata odnosno da zajednički realizujemo web sajt ili web aplikaciju. Ukoliko Vam se stvore određeni zahtevi za realizaciju nekog web projekta a niste sasvim sigurno da možete da samostalno odgovorite na njih slobodno nam pošaljite na email i vrlo brzo daćemo sve potrebne sugestije, savete kako da taj web projekat zajednički realizujemo.

Sertifikat kao opcija

Ukoliko mislite da imate dovoljno znanja možete uraditi određene vežbe posle koga možete dobiti Potvrdu da se uspešno savladali - Kurs web dizajna - HTML,CSS. Polaganje predstavlja izradu web stranica prema tačno definisanim smernicama kako trebaju da izgledaju. Polaganje je ozbiljno i prolaznost je oko 50%. Polaganje podrazumeva da posle 3-5 dana pošaljete komplet urađene vežbe na email (komplet izvorni kod sa pratećim folderima) nakon čega Vam stiže email sa sugestijama. Ukoliko se vidi da su neke greške lako rešive, rad se vraća na reviziju da se koriguje i vrati u određenom roku. Na taj polaganje predstavlja realnu situaciju u kojoj ćete se nalaziti u saradnji sa firmama kojima radite web sajt - a to je da tačno isprogramirate web stranicu kako se klijent tražio. Cene polaganja možete videtu na stranici - Cene obuka