Pokreni 100% svoj web shop 150 eura

Detaljnije

(064) 162 - 79 - 53
office@tekoms.co.rs

Greške kod započinjanja biznisa ?

NAZAD

Danas se često čuje rečenica da je neko započeo neki biznis iz bilo koje delatnosti a zatim su tim putem krenuli mnogi. Vrlo brzo se ispostavi da u tom istom biznisu ne uspeju svi. Kada se kaže uspeh ne treba biti strog i smatrati neuspeh ako niste milioner u svom poslu – sasvm je dovoljan parametar da od svog rada možete pristojno da živite – odnosno da pored redovnih troškova možete da stvorite kakav-takav višak. Stvaranje viška je osnova ekonomije i zato treba i osmisliti kompletan bitnis plan koji će imati racionalan pogled na stvari.

Šta to znači ?

Kao prvo, videti da li je Vaša ideja za biznis uopšte potrebna ovom društvu (neka se početne ideje baziraju na bliže okruženje – grad, okolinu, državu itd). Da li je neko to već osmislio i ako jeste – kako je to prezentovao ? Ako je postojeća ideja već realizovana – da li su u potpunosti iskoišćeni svi potencijali da se ta ideja unapredi. 

Ljudi često u pokretanju biznisa (ideje) prave jednu osnovnu grešku – prvo misle na novac a ne na samu ideju.

Druga greška je što se skoncetrišu da tu ideju sprovedu u delo tako da novac brzo dodje.

 ... i treće - kreću da ideju realizuju samo veoma malo sredstava želeći da uštede. Na taj način žele da maksimalno smanje rizik od mogućeg propadanja i zato im se onda javi problem broj 2 (veliki novac ne dolazi odmah). Na kraju im se čini da će im trebati godine i godine rada da bi cela ideja za biznis imala i finansijsku korist. 

Četvrta greška – može da bude i deo prve greške a to je da neko započinje biznis ili ima neku ideju a uopšte nije iz te struke. Učini mu se da je ideja dobra, originalna, isplativa a sa druge strane uopšte nije radio u toj struci niti ima bilo kakva konkretna znanja iz oblasti koje bi trebalo da se poznaju za uspešno sprovodjenje te ideje. Ipak bi trebalo da se poseduje neko znanje iz odredjene oblasti u kojoj bi želeli da razvijete tu neku Vašu ideju … jer poznavajem same oblasti poznajete i sve poteškoće i probleme koji nastaju.

Na primer, mi kao firma bavimo se pretežno IT delatnošću, kursevima (edukacijom) itd … i odjednom nam sine ideja da se pored svega bavimo i izradom mašina za savijanje limova jer smo čuli da tu ima posla, da ima para itd …

Da li mi znamo nešto o tome ?

Da li mi znamo koji su potrebni kadrovi za to ?

Koja je tehnologija potrebna ?

Koliko je početno ulaganje ? itd …

Sve su to pitanja koja se prvo postavlja a ne koliko to para donosi i kada ?

 

Menjanje posla – veći učinak

Kada radite u oblasti koju poznajete na neki način ste u prednosti od nailaženja na moguće probleme. Naravno, ne treba a i ne preporučuje se da se neko bavi istim poslom ceo svoj radni vek nego da na svakih 5-7 godina promeni posao ali tako da taj posao ipak ima neke dodirne tačke kao i prethodni. Da bi lakše preborio prelaz. Naravno, ovo ne važi za sve struke, ali neke struke bi tako mogle da se unaprede.

Na primer, neko je ekonomista i dugo je radio u računovodstvu. Usput učio je i rad na računaru. Zašto ne bi vremenom svoje znanje prebacio u drugu formu i počeo da drži kurseve Računovodstva – što znači da sad nije samo jedna oblast nego i druga oblast (edukacija). Zašto ne bi osmislio program da se uradi online obuka za Računovdsvo – sad je tu već i treća oblast (IT sektor) itd …

Ovo je jedan običan primer gde neko svoje osnovno znanje jednostavno unapredjuje nekih drugim znanjima i na taj način posao mu je uvek zanimljiv – što svakako utiče i na sam učinak.

 

 

Ključne reči

Izrada sajtova Izrada web aplikacija Izrada web shopova Web shop od 150 eur Programiranje e-learning platformi B2B i B2C portali Online kurs web dizajna AutoCAD - online kurs Izrada tehničkih crteža 3D modelovanje Prevodilačke usluge

Prijatelj sajta: Jooble - pretraga poslova

Jooble je internet pretraživač, specijalizovan za pretragu poslova, kreiran sa jedinim ciljem: da Vam pomogne da pronađete odgovarajući posao.

Detaljnije

IMATE
PITANJE ?

Tu smo na
064 / 162 79 53