Pokreni 100% svoj web shop 150 eura

Detaljnije

(064) 162 - 79 - 53
office@tekoms.co.rs

Wordpress ili pravo programiranje ?

NAZAD

Danas ima nekoliko besplatnih platformi gde u par kikova možete napraviti svoj sajt. To je platforme poput Wordpress-a, Joomle, Wix-a itd.

Postavlja se pitanje – kako sad davati bilo kakve ponude i objasniti ljudima da to nije web programiranje gde se piše kod koji se kasnije može u potunosti kontrolisati, nego je to jednostavno gotova platforma koja uzima šablone i razne pluginove (dodatke) sa kojima se obogaćuje web sajt ili aplikacija.

Nego bi rekao – što da pišem kod kad mogu da kliknem i imam sve šta treba. OK, deluje logično jer finalni proizvod i jeste web sajt ili aplikacija. Ali sa druge strane, svi ti gotovi CMS sistemi  (CMS – Content Management System – sistem za upravljanje sadržajem) imaju tu prednost na početku ali korisnik tek kasnije shvati da postije odredjena ograničenja gde je posle teže uraditi bilo kakve izmene nego da si pisao kod.

Da se razumemo, i Wordpress je platforma napisana u PHP-u i svakako ulaskom u izvorni kod sve izmene mogu biti uradjene kao da ste Vi posali PHP kod, ali je najčešći problem što je to kod koji je neko drugi pisao (na primer, odredjeni šablon) i potrebno je dosta vremena da se upoznate sa samim PHP kodom, CSS fajlovima, da vidite strukturu fajlova da bi ste pristupili izmenama. Nekad su izmene mnogo teže nego da se piše PHP kod od početka.   

Kada se PHP kod piše, programer poznaje konstrukciju i kontroliše svaku petlju, logiku, skriptu i svaki deo koda može da brzo izmeni. Lako može da kontroliše sve parametre kod Javascript koda, stilove itd.

Nije loše da naučite i Wordpress ali ...

Ako bi preporučivali Worpress kao platformu za izradu web sajtova onda svakako preporučujemo da ne koristite gotove šablone niti plugi-nove nego da ih sami isprogramirate a da Vam Worpress-ov admin pamel bude samo “mehanika” kojom ćete upravljati sadržajem.  

 

Ključne reči

Izrada sajtova Izrada web aplikacija Izrada web shopova Web shop od 150 eur Programiranje e-learning platformi B2B i B2C portali Online kurs web dizajna AutoCAD - online kurs Izrada tehničkih crteža 3D modelovanje Prevodilačke usluge

Prijatelj sajta: Jooble - pretraga poslova

Jooble je internet pretraživač, specijalizovan za pretragu poslova, kreiran sa jedinim ciljem: da Vam pomogne da pronađete odgovarajući posao.

Detaljnije

IMATE
PITANJE ?

Tu smo na
064 / 162 79 53