Brzina - pouzdanost - kvalitet

Poslodavci traže da se zna milion programaEnglish

 

Nazad

Često ćete videti u oglasima firmi koje traže web developere da su zahtevi poznavanje veoma velikog broja raznih tehnologija. Svaka tehnologija zahteva dosta rada i učenja da bi se savladala i dostiglo poznavanje jer se ista konstatno razvija .
Pa čak i HTML  i CSS koji se smatraju osnovom web programiranja su u stalnom razvitku pa i pored višegodišnjeg rada sa njima, ne možete reći da sve znate. Prve verzije HTML-a I CSS-a imali su svoju sintaksu koja se razvijala da bi se stiglo da u HTML čak imate mogućnost animacije i izrade dinamičkih formi. Slična priča je i sa ostalim tehnolgijama – PHP, SQL , Javascriptom itd …
Pregledom oglasa vidi se ta “čudnost” od zahteva znanja koje je potrebno za određeni posao. Na primer od poznavanja (naravno vrhunsko poznavanje) HTML, CSS, PHP, SQL, ASP.net pa dalje ide OOP (to je skraćenica objektno programiranje), Angular, Node, JSON, Javascript, C# , rad u nekom Frameworku (Zend, Laravel itd) itd. Mnoge zahteve nisam ni naveo.
Ima tu čak u dodatnih zahteva kao što je Photoshop I mozda jos neki dodatni program za grafiku.
Uvek me je interesovalo da vidim CV kandidata koji je prošao i dobio posao – da li je poznaje sve vedene tehnologije. Mozda i poznaje … evo na primer, navedene tehnolgije i sam poznajem … ali se postavlja pitanje – o kom nivou se radi ?
Ako se poznaje i 10 tehnologija po principu – “znam osnove” – onda to svakako nije dobro ni za poslodavca a ni za kandidata. Ono što poslodavci moraju da shvate (a mislim da jos ne razumeju) da je nemoguće naći kandidata koji će toliko programa poznavati na vrhunskom nivou – po tim podrazumevam da se urade  veoma kompleksne aplikacije.
Polaznici obuka često pitaju šta treba sve da znaju od tehnolgija da bi konkurisali kod takvih oglasa. Moj savet je veoma jednostavan. “Naučite neku tehnologiju sa kojom možete da uradite ono što ne možete sa nekom drugom tehnolgijom”.
Drugim rečima, ako naučite HTML  i CSS da bi napravili web stranu … to je početak I to je jedna tehnolgija. Ako Vam treba da uradite dinamični stranicu gde se sabira 2+2 onda zaključujemo da ne može preko HTML I CSS onda se uče tehnologije koje to mogu – na primer PHP. Ako Vam treba rad sa  bazama eto opet PHP uz SQL. Ako Vam treba više animirane dinamike i interakcije u aplikaciji tu je Javacript, Jquery itd …
Sa druge strane polaznici često pitaju da li treba da poznaju rad u Framework-ovima poput  Zend-a, Laravela.  Postavite sebi pitanje: Da li možete da uradite web aplikaciju bez tih framework-a ? Odgovor je: DA pa je logičan odgovor da ne bi trebalo da se bazirate na učenje rada u framework-ovima. Sad druge strane, postavlja se pitanje: Ako i naučite rad na primer u Laravelu, i dobro naučite, šta ako je zahtev poslodavca poznavanje, nekog drugog frameworka – da li to znače da Vaše znanje pada u vodu ? Može se reći – principi rada su isti … OK … ali poslodavac traži određeni framework. Tako da pored učenja i rada u framework-ovima ne  odgovarate traženoj poziciji.
Po toj logici trebalo bi da naučite rad u još 5 framework-va , zar ne ?
Drugim rečima, zašto bi učili 5 tehnologija koje daju isti rezultat I mogu da ispune iste zahteve. Uvek dobro savladajte svaku tehnologiju sa kojom možete nešto da uradite što ne možete sa nekom drugom tehnologijom i to razvijajte.
A što se tiče oglasa sa početka teksta – tu uvek preporučujem da pokušate ali da se BAZIRATE DA SAMI KRENETE U RAD jer ćete na taj način mnogo više naučiti kroz konkretne projekte I naći neki svoj sistem rada. Ono što je važno klijentu jeste da ta aplikacija “radi na klik” a koja je tehnogija tu prisutna zavisi od Vaše kreativnosti i znanja koje će neprestano razvijati.