Pokreni 100% svoj web shop 150 eura

Detaljnije

(064) 162 - 79 - 53
office@tekoms.co.rs

Plata programera – mit ili istina

NAZAD

Vrlo često se spominje jedna misao da je zanimanje programera  jedno od najplaćenih zanimanja i da su IT sektoru najveće plate. Sa druge strane, vrlo često medju oglasima za posao za programere postavlja se jako puno uslova koje programer treba da ispuni. Kao prvo, poznavanje velikog broja programskih jezika, tehnologija, znanje jednog stranog jezika se podrazumeva itd …

Sledeće pitanje, koje se nameće – da li stvarno kandidat koji dobije posao – zna sve to što je navedeno u oglasu. Jedno je sigurno – NE.

Ako i možda zna sve navedene programe na vrhunskom nivou (a to je svakako jako mali procenat), zašto bi takav programer uopšte radio za nekog. Može da postane neki novi Bill Gates, Steve Jobs ili da stvori neki novi programski jezik, platformu itd.

Plate programera koje prelaze 1500 - 1800 eura i više (misli se neto plata) jesu realne ali morate biti svesni da je to veoma mali broj ljudi i koji imaju veliko znanje JAVE a zatim drugih programskih jezika. Na primer, programeri koji rade igrice moraju odlično da poznaju  JAVU kao osnovu za programiranje igara.

Naravno, postoje i druge web tehologije u kojima se može uraditi igrica ali nije to taj nivo.

Sve druge tehnologije kao i programski jezici koji se najčešće bave web tehnologijama (web programer, web dizajner, android programer) opseg plata ide od 500 - 800 eura (neto).

Ono što je jako važno napomenuti jeste da svaka spomenuta cifra je za programere sa iskustvom. To znači da je intezivno u poslu minimalno 5 godina i da se neprestano usavršava. Velika prednost mada u neku ruku može da bude i mana, jeste da se  IT sektor neprestano razvija. Ono što si znao pre 3 godina, danas je potpuno drugačije. Ko to ne prihvati kao osnovu rada u IT-iju, bolje ni da ne pokušava da radi u ovom sektoru.

Na primer, nekada se jako puno web sajtova radilo u tzv. FLASH tehnologiji (animacije, dinamički elementi na sajtu) i podrazumevalo je učenje jezika tzv. Action Script 2 a potom verzije 3. Danas FLASH tehnologija nema primenu kod web programiranja jel dolaze neke druge tehnologije sa kojima može da se uradi isti čak i bolji efekat. Tako da ko misli da stigne do gore navedenih cifri mora da bude svestan da se uči svaki dan – kroz razne probleme u razvijanju aplikacija, rešavanju problema u samom kodu itd.

 

Sa druge strane, postavlje se pitanje – pa kako steći to iskustvo ?    

Pa za početak radite  samostalne jednostavne projekte da bi popunili svoj portfolio radova i stekli brzinu, rutinu i iskustvo u radu. Poslodavcu je to važno. Na primer, uradite manje sajtove za poznanike koji imaju manje firme – običan statički sajt u HTML-u sa par strana. Nemojte puno naplatiti. Vremenom uradite nekome sajt koji ima kompleksniju ponudu (web shop), kreirajte  bazu, ubacite opciju online kupovine itd … Usput učite neke nove tehnologije i pomalo ih ubacujte u svoje projekte.

Pravite svoju bazu kodova koje uvek možete koristiti  za neke druge projekte – na primer, kod koji ubacuje briše ili dodaje  podatak u bazu. Vremenom imaćete gotove kodove gde 10-ti uradjeni web shop možete da uradite za par dana, a svakako su online prodavnice ozbiljnije aplikacije i naravno više koštaju. Neko može da kaže – sve je to lako reći i deluje kao recept koji možda ne može uvek da uspe.

Budite uvereni da svaka reč napisana ovde nije prepričana nego doživljena priča iz iskustva.     

 

Ključne reči

Izrada sajtova Izrada web aplikacija Izrada web shopova Web shop od 150 eur Programiranje e-learning platformi B2B i B2C portali Online kurs web dizajna AutoCAD - online kurs Izrada tehničkih crteža 3D modelovanje Prevodilačke usluge

Prijatelj sajta: Jooble - pretraga poslova

Jooble je internet pretraživač, specijalizovan za pretragu poslova, kreiran sa jedinim ciljem: da Vam pomogne da pronađete odgovarajući posao.

Detaljnije

IMATE
PITANJE ?

Tu smo na
064 / 162 79 53