google mape bez api key

google mape bez api key

13.1. Mape bez API key (pisani materijal)Nazad


U IT sektoru veoma brzo dolazi do izmena po pitanju tehnologija kao i raznih servisa koji se koriste. Drugim rečima, u toku izrade same online obuke za web dizajn i programiranje google servis za izradu mapa je imao generisane skripte koje su se veoma jednostavno ubacivale mapu u HTML kod – videti čas 13. Google mapa.

Medjutim, od 2018 Google-ov servis traži opciju da svaka mora skripta koja generiše mapu mora da ima generisan API key koji se ubacuje u skriptu koja poziva Googlov servis. API key je skup znakova (brojevi i slova) i implementira se u JS koja poziva googlov servis za mape, ima formu "key=m6XYobOtwQenHkm44AIzaSyCA0vHD_1dpoTC80B"

Napomena: Ovaj API key se ne može iskoristiti jer je već generisan.

Medjutim, nedavno je uvedena opcija da se dobijanje API key jedno može uraditi ako imate Billing Account (račun za plaćanje) što može da predstavlja dodatni problem. Dopuna časa 13. Google mapa daje opciju da ubacite mapu koje je generisana BEZ API Key-a.

Našli smo aplikaciju gde možete preko datih parametara generisati google mapu bez API key-a. Na stranici (klik na donji link)

www.embedgooglemap.co.uk

nalazi se generator koji daje skriptu odnosno renderuje Google mapu. Dovoljno je iz desne kolone odabrati parametre izgleda mape i kliknuti na "Select & Copy Code" i isti Paste-ovati u HTML gde bi trebalo da se pojavi mapa. U samom kodu možete podesiti width=100% tako da širina div taga gde se prikazuje mapa bude resposne !

Ukratko - odaberite parametre mape - nadjite adresu, odredite zoom mape i generisan kod PASTE-ujte bilo gde u HTML kod. U renderu u Browseru se pojavljuje Google response mapa

 

 

Saradnje posle završene obuke

Kada završite obuku i krenete da samostalno dizajnirate web sajtove, postoji mogućnost da naiđete na projekte koji Vam se mogu učiniti zahtevni po pitanju više stavki - tehnologija, klijent zahteva da sajt ima neke posebne opcije itd. TEKOMS nudi opciju saradnje po pitanju realizacije web projekata odnosno da zajednički realizujemo web sajt ili web aplikaciju. Ukoliko Vam se stvore određeni zahtevi za realizaciju nekog web projekta a niste sasvim sigurno da možete da samostalno odgovorite na njih slobodno nam pošaljite na email i vrlo brzo daćemo sve potrebne sugestije, savete kako da taj web projekat zajednički realizujemo.

Sertifikat kao opcija

Ukoliko mislite da imate dovoljno znanja možete uraditi određene vežbe posle koga možete dobiti Potvrdu da se uspešno savladali - Kurs web dizajna - HTML,CSS. Polaganje predstavlja izradu web stranica prema tačno definisanim smernicama kako trebaju da izgledaju. Polaganje je ozbiljno i prolaznost je oko 50%. Polaganje podrazumeva da posle 3-5 dana pošaljete komplet urađene vežbe na email (komplet izvorni kod sa pratećim folderima) nakon čega Vam stiže email sa sugestijama. Ukoliko se vidi da su neke greške lako rešive, rad se vraća na reviziju da se koriguje i vrati u određenom roku. Na taj polaganje predstavlja realnu situaciju u kojoj ćete se nalaziti u saradnji sa firmama kojima radite web sajt - a to je da tačno isprogramirate web stranicu kako se klijent tražio. Cene polaganja možete videtu na stranici - Cene obuka