Brzina - pouzdanost - kvalitet

Poštovani, hvala na brzom odgovoruEnglish

 

Nazad

Često pitam polaznike obuka da li znaju koja je najvažnija stavka danas u IT industriji mada to može da važi za poslovanje uopšte.  Dobio sam različite odgovore – na primer poznavanje što više programa, neprestano usavršavanje itd.
OK, ima logike … sve su to važne stavke, svakako ali ipak praksa je pokazala da poslodavac najviše cene – brzinu.  Zato i naslov ovog bloga ima rečenicu koja mi često stigne na email kao prva rečenica “Poštovani, hvala na brzom odgovoru”. Ali pokazivanjem efikasnosti šaljete sliku poslodavcu da brzo i pouzdano radite - a to je nekad veoma presudno u poslu. Svako ko misli da se bavi IT poslovima mora da uzme u obzir da je brzina sve – klijent očekuje da aplikacija bude što pre ažurirana, postavljanjena na server, sve izmene urađene.  Takav saradnik je pouzdan partner u poslu – saradnik na koga može da se računa. 
Danas sve funkcioniše po principu “sad i odmah” … ne kažem da je to baš sjajna logika I princip razmišljanja, ali ako mislite da poslujete u IT svetu prva stavka je brzina. Saradnik očekuje da ako pošalje neki materijal da se postavi na sajt (na primer novi proizvod je na akciji, popustu) to mora da bude na serveru veoma brzo – maksimalno 24 h.
Imao sam saradnike kojima sam radio komplet redizajn web sajta firme jer su prethodno imali saradnike koji kad im pošalju artikle na akciji ovi dok postave na sajt firme – akcija prođe!
Tu nastupa brzina koja dalje stvara utisak pouzdanog saradnika !
Evo, primer - koji je glavni uspeh googla. Kad pogledate početnu stranicu na www.google.com vidite beo ekran, jedno polje za unos teksta i dugme SEARCH … i ništa više (ima nekih linkova u footer-u i to je to ) ! Ali sa druge strane se nalazi moćan engine pretrage tako da se u sekundi (čak i pre) pred Vama pojavljuju rezulati prema unetim rečima za pretragu. Čak se i pojavi rečenica u formi “Oko 300.000 rezultata (0,47 sekunde) ”. Google kao veliku prednost uzima opciju da ste za manje od sekunde došli do određenog podataka.
Brzina je sve !