Brzina - pouzdanost - kvalitet

Par trik pitanja na razgovoru za posao u IT sektoru ?English

 

Nazad

Danas u vremenu kad je jako teško doći do posla svako ko dolazi na intervju gleda da ostavi najbolji utisak na potencijanog poslodavca. Ali što se najčešće javlja kod svih razgovora za posao jesu pitanja koja u stvari i nemaju neku svrhu da se nađe stvarno najkvalitetniji kandidat nego da se nađe – najeftiniji. Firme koje tako razmišljaju obično imaju stalni odliv kadrova što se odražava i na sam posao. Tako da od mnoštva trik pitanja u razgovoru za posao najčešća su sledeća:


  • 1. Kolika je Vaša očekivana zarada ?

  • Šta to znači. Ako kažem na primer 500 eura početna plata jel znam posao a kandidat posle mene kaže 300 eura a ima manje iskustva – jel on dobija posao. Ili ako kažem na primer u startu 1500 eura – da li odajem utisak sigurnog u sebe u svoje znanje a ako sa druge strane kazem 300 eura – odaje se utisak kao da nisam siguran.
    U tom sličaju, najbolje je dati diplomatski odgovor „da bi ste ipak čuli ponudu koju firma daje” jer ta cifra govori i o samoj firmi – koliko se ta pozicija ceni, posao itd.


  • 2. Da li možete da uradite dizajn kao proveru – na primer sajt od par strana i da nam pošaljete komplet izvorni kod ?

  • Zašto bi neko radio web sajt od par stana i trošio vreme na dizajn, programiranje i još poslao izvorni kod za poziciju gde nema garancije da će biti primljen. U tom slučaju možete raditi rešenje samo jedne web strane ali samo kao vizuelno rešenje isporučeno kao JPG slika gde se lako vide ideje, kreativnost i osećaj za dizajn. Ovako budući poslodavci mogu da naruče jedno 20-30 gotovih rešenja koje dobiju za džabe sa komplet izvornim kodom od koga nema garancije da će neko uopšte i proći konkurs.