Brzina - pouzdanost - kvalitet

Koliko košta izrada web sajta ?English

 

Nazad

Čuveno pitanje koje se prvo postavlja kod dogovaranja izrade web sajta jeste – koliko to košta. Cena dizajniranja današnjih sajtova varira od 50 eura do par hiljada eura. Postavlja se pitanje koje klijent najčešće postavi „A koja je razlika odnosno pretpostavlja da sajt od 50 strana ima mnogo manje strana od onog sajta od par hiljada eura”. Ali to nije jedina razlika – čak nije ni ključna.
Suština je u potrebnom vremenu da se osmisli dizajn, tehnologija, kao i da se uradi rešenje koje je unikatno. Takođe ukoliko je potrebno da se dodatno obrade slike, baneri kao i na primer da se osmisli baza (ukoliko je potrebno) ili čak da se dodatno obradi video material (reklama) i sl. Sve su to poslovi koji zahtevaju dobro poznavanje više tehnolgija kao i korišćenje softverskih alatki.
Prosečna cena odnosno, ajd da kažemo, neka realna tržišna cena izrade web sajta (dizajn, programiranje baze i sve što dalje ide) je oko 300 – 500 eura. Online prodavnice zahtevaju pored dizajniranja i dodatno programiranje „mehanike kupovine – izrada korpe i predračuna i sistema za plaćanje”, modelovanje baze tako da je i cena min. 500 eura.