html css trikovi vertikalna response navigacija

html css trikovi vertikalna response navigacija

Vertikalna response navigacijaNazad


Vertikalna response navigacija


Pored standarne horizontalne navigacije, često kod web sajtova (najčešće kod Web Shop-ova) nalazi se i vertikalna navigacija sa kategorijama artikala. Primer u nastavku daje jedan jednostavan HTML kod sa pratećim CSS stilovima koji renderuju vertikalnu navigaciju odredjene širine u pixelima ili u procentima sa efektom menjanja boje prelaskom miša preko linkova.

Stilovi koji se nalaze u HEAD sekciji stilizuju div tag klase class="menu menu-vertical". U tom div tagu, koji se pojavljuje u BODY odeljku, nalaze se linkovi. Stilovi stilizuju navigaciju po pitanju širine navigacije, boje navigacije, boje na hover efekat, širinu svakog polja itd.

Vertikalna navigacija može da ima širinu (Width) u pixelima, ali ukoliko se div tag klase class="menu menu-vertical" ubaci u bilo koji div tag koji poziva Bootstrap stilove, preporučuje se širina bude u procentima čime će vertikalna navigacija da bude response (videti nastavne jedinice koje opisuju rad sa Bootstrap stilovima).

Implementacija vertikalne navigacije ide veoma jednostavno.

U CSS fajl se ubace stilovi sa svojim svojstvima dok se u HTML kod u BODY deo ubaci kompletan div tag klase class="menu menu-vertical” u odredjeni div tag gde je planirana vertikalna navigacija.

1) U HEAD sekciju ili poseban CSS fajl


 

2) U BODY odeljak - div tag sa navigacijom

       

Prikaz navigacije u Browser-u

 

 

Saradnje posle završene obuke

Kada završite obuku i krenete da samostalno dizajnirate web sajtove, postoji mogućnost da naiđete na projekte koji Vam se mogu učiniti zahtevni po pitanju više stavki - tehnologija, klijent zahteva da sajt ima neke posebne opcije itd. TEKOMS nudi opciju saradnje po pitanju realizacije web projekata odnosno da zajednički realizujemo web sajt ili web aplikaciju. Ukoliko Vam se stvore određeni zahtevi za realizaciju nekog web projekta a niste sasvim sigurno da možete da samostalno odgovorite na njih slobodno nam pošaljite na email i vrlo brzo daćemo sve potrebne sugestije, savete kako da taj web projekat zajednički realizujemo.

Sertifikat kao opcija

Ukoliko mislite da imate dovoljno znanja možete uraditi određene vežbe posle koga možete dobiti Potvrdu da se uspešno savladali - Kurs web dizajna - HTML,CSS. Polaganje predstavlja izradu web stranica prema tačno definisanim smernicama kako trebaju da izgledaju. Polaganje je ozbiljno i prolaznost je oko 50%. Polaganje podrazumeva da posle 3-5 dana pošaljete komplet urađene vežbe na email (komplet izvorni kod sa pratećim folderima) nakon čega Vam stiže email sa sugestijama. Ukoliko se vidi da su neke greške lako rešive, rad se vraća na reviziju da se koriguje i vrati u određenom roku. Na taj polaganje predstavlja realnu situaciju u kojoj ćete se nalaziti u saradnji sa firmama kojima radite web sajt - a to je da tačno isprogramirate web stranicu kako se klijent tražio. Cene polaganja možete videtu na stranici - Cene obuka