html css trikovi tooltips u html u

html css trikovi tooltips u html u

Trick 2 - Tooltips u HTML-uNazad


Tooltips u HTML kodu - balončići u tekstu


Tooltips (balončići u tekstu) omogućavaju da se odredjeni deo teksta naglasi i stilizuje tako se da prelaskom miša preko odredjenih reči pojavljuje balončić sa dodatnim tekstom. Da bi se odredjeni deo teksta naznačio potrebno je HTML kodu taj deo teksta "oivičiti" DIV TAG-om klase Tooltip u kome se posebno "oivičava" preko SPAN DIV TAG-a tekst koji se pojavljuje u balončiću. Svaka klasa poziva svojstva koja se nalaze u stilovima unutar HEAD sekcije čime se definiše vizuelni izleg balončića - crna boja, bela slova, dimenzije itd ... Takodje, preko stilova se definiše da osnovni div tag (tooltips) ima donju liniju u vidu tačkica čime se naglašava da je taj deo teksta označen. Prelaskom miša preko tog dela teksta poziva se stil hover koji omoguća da se pozivaju svojstva klase ".tooltip .tooltiptext" odnosno ".tooltip:hover .tooltiptext".

Head


<style>
.tooltip {
  position: relative;
  display: inline-block;
  border-bottom: 1px dotted black;
}
.tooltip .tooltiptext {
  visibility: hidden;
  width: 130px;
  background-color: black;
  color: #fff;
  text-align: center;
  border-radius: 6px;
  padding: 5px 0;
  position: absolute;
  z-index: 1;
  bottom: 150%;
  left: 50%;
  margin-left: -60px;
  opacity: 0;
  transition: opacity 1s;
}
.tooltip .tooltiptext::after {
  content: "";
  position: absolute;
  top: 100%;
  left: 50%;
  margin-left: -5px;
  border-width: 5px;
  border-style: solid;
  border-color: black transparent transparent transparent;
}
.tooltip:hover .tooltiptext {
  visibility: visible;
  opacity: 1;
}
</style>

Body


<h3> 
<div class="tooltip">Predjite mišem preko teksta <span class="tooltiptext"> Ovde ide tekst u balončiću </span></div> 
</h3>

Prikaz u Browser-u


 

Saradnje posle završene obuke

Kada završite obuku i krenete da samostalno dizajnirate web sajtove, postoji mogućnost da naiđete na projekte koji Vam se mogu učiniti zahtevni po pitanju više stavki - tehnologija, klijent zahteva da sajt ima neke posebne opcije itd. TEKOMS nudi opciju saradnje po pitanju realizacije web projekata odnosno da zajednički realizujemo web sajt ili web aplikaciju. Ukoliko Vam se stvore određeni zahtevi za realizaciju nekog web projekta a niste sasvim sigurno da možete da samostalno odgovorite na njih slobodno nam pošaljite na email i vrlo brzo daćemo sve potrebne sugestije, savete kako da taj web projekat zajednički realizujemo.

Sertifikat kao opcija

Ukoliko mislite da imate dovoljno znanja možete uraditi određene vežbe posle koga možete dobiti Potvrdu da se uspešno savladali - Kurs web dizajna - HTML,CSS. Polaganje predstavlja izradu web stranica prema tačno definisanim smernicama kako trebaju da izgledaju. Polaganje je ozbiljno i prolaznost je oko 50%. Polaganje podrazumeva da posle 3-5 dana pošaljete komplet urađene vežbe na email (komplet izvorni kod sa pratećim folderima) nakon čega Vam stiže email sa sugestijama. Ukoliko se vidi da su neke greške lako rešive, rad se vraća na reviziju da se koriguje i vrati u određenom roku. Na taj polaganje predstavlja realnu situaciju u kojoj ćete se nalaziti u saradnji sa firmama kojima radite web sajt - a to je da tačno isprogramirate web stranicu kako se klijent tražio. Cene polaganja možete videtu na stranici - Cene obuka