Brzina - pouzdanost - kvalitet

Dizajn web sajta od 50 eura ?English

 

Nazad

Sigurno ste čuli oglase gde se nudi izrada web sajta od 50 eura. U prvi mah pomislite kako je to odlična cena za jedan vid elektronske reklame koja bi bila dostupna svima. Ali najčešće se desi ona narodna „koliko para – toliko i muzike”.
Drugim rečima dobijete sajt koji je najčešće šablonsko rešenje odnosno preuzet gotov template sa kompletnim stilovima, gde se nije nešto naročito radilo na dizajnu (boje, font). Svako poslodavac koji razmišlja da je web dizajn i programiranje nešto što se uradi „na klik mišem” svakako neće tražiti da se uradi ozbiljan i profesionalan sajt što naravno iziskuje i više novca. Ali sa druge strane, ako bolje razmisli to govori o samoj firmi i o njihovoj ozbiljnosti u poslu odnosno kako promovišu sebe. Kao što se kaže da se prvi utisak o nekome stvori „posle 3 sekunde” tako se i utisak o samoj firmi može stvoriti posle otvaranja početne stranice sajta firme.
Satnica izrade web sajta (dizaniranje) je obično oko 10 eura / satu što znači da bi se sajt od 50 eura uradio za nekih 5 sati što je priznaćete realno izvodljivo. Pod uslovom da je to jednostavna web prezentacija od par strana – početna, o firmi, usluge, galerija slika i naravno stranica kontakt.
Međutim, ono što klijenti najčešće ne razumeju je to da izradu web sajta, da bi to bilo ozbiljno i profesionalno rešenje i bez obzira po kojoj ceni, treba poveriti saradnicima gde je ispunjen samo jedan uslov:
- da je to firma koja se time bavi – a ne kao što obično radi „Ma to će uradi moj drug on se bavi računarima i to oko interneta”. Web dizajn je ozbiljan posao koji zahteva da se radi jako puno, sam programer ili dizajner mora dosta da uči i prati nove tehnologije, i prema tome se i cena gradi. To nije posao koji se radi honorano posle stalnog posla nego ozbiljno angažovanje.
Takođe, ako ste firma imate i viši stepen odgovornosi i ozbiljnosti prema klijentu sa razliku „od druga koji će to uradi za manje para” jer možete na primer da potpišete ugovor koji obavezuje obe strane u saradnji, takođe firma ima troškove (kancelarija, plate itd) tako da ako neka firma kaže da dizajn web sajta košta 500 eura a „drug” kaže da će to isto da uradi za 50 eura – bolje se dogovorite sa tom firmom (ako treba i na rate).
U 99% slučajeva (a dokazano i u praksi) taj „drug” će raditi sajt 6 meseci i na kraju neće ni da uradi kako treba, a još će biti „stalno u gužvi” jer je po ceo dan na poslu.